Składniki:
2 marchewki
2 małe cebule
3-4 średnie pomidory
1-2 ząbki czosnku
500 ml wywaru
2 łyżeczki masła
2 łyżki śmietanki
tymianek, sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pomidory myjemy i wydrążamy zielony środek, obieramy czosnek, cebulę i marchew, kroimy w kostkę. Wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej (lub pomidory przez sitko a marchew i cebule w sokowirówce) i tak powstałą pulpę przekładamy do garnka w którym znajduje się masło. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Dodajemy tymianek. Następnie dolewamy wywar – ja miałam rosół. Może być z z warzyw lub kostki (zwrócić uwagę aby była bez glutaminianu sodu). Zagotować i gotować przez 10 min.
Następnie dodać 2 łyżki śmietanki 30%
Na końcu przyprawić solą i pieprzem.
Po rozlaniu do miseczek polecam wlać łyżkę oleju lnianego – przepysznie się komponuje. Opcjonalnie można dorzucić groszek ptysiowy – ale to już kwestia smaku.
Wskazówka:
- gęstość zupy można regulować poprzez dodanie pomidorów (gęstsza) lub wywaru (rzadsza)
Twój komentarz