Składniki:
- pęczek rzodkiewki;
- 4 małe ogórki gruntowe;
- 4 jaja;
- botwinka - jeden pęczek;
- 1 litr wywaru jarskiego;
- koperek (pęczek);
- jogurt naturalny, typu greckiego - 1 duży;
- sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku.
Jaja gotujemy na twardo, obieramy.
Wywar (albo ugotowany wcześniej albo z kostki bez gmo i glutaminianu (polecam zakup w sklepie ze zdrową żywnością (np Eko Społem Poznań lub Gryczanka Gniezno)
Botwinkę myjemy, kroimy, wrzucamy do gotującego się wywaru. Powoli gotujemy, do miękkości. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i ewentualnie łyżeczką octu.
Ważne żeby potem schłodzić, najlepiej włożyć do zlewu z zimna wodą i zmienić chociaż raz wodę. Zupa ma być zimna.
Myjemy rzodkiewki, kroimy w kostkę. Obieramy ogórki, kroimy w kostkę. Myjemy koperek i również kroimy. Wszystko łączymy z ostudzoną botwinką, dodajemy jogurt grecki i koperek. Podajemy z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem.
Smacznego! Szczególnie w obecnie panujące upały :)))
Twój komentarz