Umów wizytęprzez Internet!


Wybierz dogodny termin w poniższym kalendarzu i potwierdź rezerwację.

Wczytywanie kalendarza...

Powrót do kalendarza
01 stycznia 0000 godzina 00:00
Tutaj wpisz kod który otrzymałeś wiadomością sms.
Wysyłanie

Wysyłanie danych

Zapraszam serdecznie na bezpłatne
konsultacje w moim gabinecie.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę spotkania.

Zapraszam serdecznie na
konsultację online.

W ramach wspólnego spotkania:

  • dokonamy szczegółowej oceny masy i składu ciała
  • przeanalizujemy Twoje potrzeby i wydatki energetyczne
  • ustalimy optymalny zakres badań laboratoryjnych

Proszę o telefon aby umówić konkretną godzinę rozmowy.

Ukryj kalendarz

Przygotowanie do wizyty

Opis dotychczasowego żywienia

Przed pierwszą wizytą w gabinecie przydatne okaże się stworzenie listy produktów, które spożyłeś w typowych dla Ciebie dniach. Zalecamy spisanie 1-3 dni, uwzględniając możliwie każdy spożyty produkt, w tym również przekąski, napoje (kawa, herbata, woda). Warto zawrzeć poniższe informacje z każdego dnia:

  • Godzina spożycia posiłku
  • Spożyte posiłki
  • Ilość
    spożytego produktu

Przykład:

  • 08:30 banan, średnia sztuka
  • 10:45 kawa z mlekiem 2%, kubek, 2 łyżeczki cukru do kawy
  • 12:15 cukierki żelki, pół opakowania 100 g

Istotne, aby każdy posiłek sprecyzować co do wielkości. Pozwoli to nam dokonać pełniejszej analizy Twojego dotychczasowego żywienia oraz wskazać elementy wymagające poprawy. Każdą potrawę należy rozpisać na pojedyncze składowe. Na przykład "Bułkę z szynką" zapisać lepiej jako: bułka pszenna, szynka wiejska 1 plaster, masło 1 łyżeczka. Pamiętaj, żeby był to Twój standardowy dzień żywienia bez ulepszania go.

Przykładowy zapis jednodniowej diety

Pobudka 6:15
8:30chleb pszenny, 1 kromka
masło, łyżeczka
ser twarogowy tłusty, 2 duże łyżki
gruszka, 1 duża
herbata, 1 szklanka
cukier, 1 łyżeczka




8:50sok jabłkowy, 0,5l
10:20czekolada mleczka, 4 kostki
kawa czarna, kubek, 2 łyżeczki cukru do kawy
12:00woda, 0,5l
12:30orzeszki ziemne solone, 1 łyżka
15:30kotlet schabowy, około 150 g
kluski ziemniaczane, 1/2 dużego talerza
sos pieczeniowy do klusek, 3 łyżki
kapusta kiszona, 1/3 dużego talerza
sok jabłkowy, 1 szklanka



18:30cheeseburger McDonald's
Coca-Cola, 0,3l
frytki McDonald's, duże

23:00woda, 1 szklanka
orzeszki ziemne solone, 1 łyżka
Zasnęłam około 00:00

Przygotowanie do pomiaru

Ważnym elementem wizyty jest pomiar masy i składu ciała. W poradniach DOBRY DIETETYK℠ dokonujemy go wykorzystując bioimpedancję elektryczną (BIA). Jest to metoda wykorzystywana do oceny składowych organizmu. Metoda polega na odczytaniu wyniku z przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując BIA można określić: zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia ciała a także jego podstawową przemianę materii. Pomiar za pomocą bioelektrycznej impedancji jest całkowicie nieinwazyjny i bezpieczny.

W celu wykonania wiarygodnego wyniku pomiaru prosimy o zastosowanie się do poniższych zasad:

  1. W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
  2. Pomiar powinien odbywać się minimum 3 godziny po posiłku.
  3. Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
  4. Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku fizycznym.