INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
19 Lip

Zupa krem z pomidorów

Bardzo szybka i bardzo smaczna.

Składniki:

2 marchewki

2 małe cebule

3-4 średnie pomidory

1-2 ząbki czosnku

500 ml wywaru

2 łyżeczki masła

2 łyżki śmietanki

tymianek, sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Pomidory myjemy i wydrążamy zielony środek, obieramy czosnek, cebulę i marchew, kroimy w kostkę. Wyciskamy w wyciskarce wolnoobrotowej (lub pomidory przez sitko a marchew i cebule w sokowirówce) i tak powstałą pulpę przekładamy do garnka w którym znajduje się masło. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Dodajemy tymianek. Następnie dolewamy wywar – ja miałam rosół. Może być z z warzyw lub kostki (zwrócić uwagę aby była bez glutaminianu sodu). Zagotować i gotować przez 10 min.

Następnie dodać 2 łyżki śmietanki 30%

Na końcu przyprawić solą i pieprzem.

Po rozlaniu do miseczek polecam wlać łyżkę oleju lnianego – przepysznie się komponuje. Opcjonalnie można dorzucić groszek ptysiowy – ale to już kwestia smaku.

 

Wskazówka:

- gęstość zupy można regulować poprzez dodanie pomidorów (gęstsza) lub wywaru (rzadsza)

Twój komentarz




POKAŻ