Składniki:
- filet z piersi kurczaka - 400 gramów
- kiełbasa chorizo - 200 gramów
- przyprawa Cajun - 15 gramów
- cebula - 1 sztuka
- czerwona papryka - 1 sztuka
- zielona papryka - 1 sztuka
- duże pomidory - 3 sztuki
- ryż jaśminowy (ale może być też długoziarnisty) - 200 gramów
- olej - 1 łyżka
- kolendra - 1 pęczek
- sól - szczypta
(aby podnieść walory rozgrzewająco-odpornościowe, dodałam też siekane: trzy ząbki czosnku i jedną papryczkę chili)
- Gotujemy ryż.
- Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy w misce z przyprawą Cajun. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, łączymy z marynatą i odstawiamy na bok.
- Kiełbasę kroimy w niezbyt grube plastry, podsmażamy razem z kurczakiem (przyda się większa patelnia, wok lub spory garnek).
- W kostkę kroimy: cebulę, paprykę i pomidory.
- Do kurczaka i kiełbasy dodajemy najpierw cebulę i paprykę, smażymy około 3 minut i dorzucamy pomidory oraz ugotowany ryż.
- Naszą rozgrzewającą jambalayę podajemy posypaną kolendrą.
Twój komentarz