INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
19 Lip

Komosa ryżowa z brokułami i fetą

Ta propozycja to zasługa mojej pacjentki, Pani Agaty! :) 

Podczas wizyty kontrolnej tak zachwalała ten przepis, że aż sama postanowiłam spróbować ;) Oto i on, jeszcze trochę ubogacony ale równie prosty i szybki w wykonaniu jak w diecie Pani Agaty ;) 

Składniki:

Brokuły1 porcja (120 g)

Komosa ryżowa, quinoa3 łyżki (45 g)

Pomidorki koktajlowe 5 sztuk (100 g)

Ser Feta 3 plastry (45 g)

Szparagi zielone 4 szt (120 g)

Słonecznik, nasiona 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Komosę ugotować według przepisu na opakowaniu, przełożyć do miski. Brokuła gotować we wrzącej wodzie około 5 - 7 minut, odcedzić. Szparagi gotowałam na parze. Razem z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi dodać do komosy i delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser feta i posypać słonecznikiem. Można użyć połowę komosy a połowę kaszy jęczmiennej perłowej. Dla wzbogacenia w kwasy omega 3 można polać łyżeczką oleju lnianego ;)

Smacznego! #smacznie#i#zdrowo

Twój komentarz




POKAŻ