INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
26 Sty

Domowa kostka rosołowa

Przepis na naturalną, pełną ziół, warzyw i przypraw kostkę rosołową w dwóch wersjach - warzywnej i mięsnej 🥘

 

1. Kostka rosołowa (warzywna🍗❌)

Składniki:

  • lubczyk (1 pęczek)
  • natka pietruszki (1 pęczek)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • marchewka (2 duże sztuki)
  • seler naciowy (2 łodygi)
  • pietruszka (1 mała sztuka)
  • cebula (1 mała sztuka)
  • ziele angielskie (4 ziarna)
  • pieprz (6 ziaren)
  • liść laurowy (1 liść)
  • kolendra ziarna (1 łyżeczka)
  • suszony majeranek (1/2 łyżeczki)
  • sól (3-4 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Cebulę opalamy nad gazem aż będzie całkiem czarna i siekamy drobno. Na desce siekamy drobno natkę pietruszki i lubczyk. Dokładnie mielimy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, kolendrę i majeranek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy warzywa. Całość podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, dodajemy natkę i lubczyk, a następnie blendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być bardzo słona). Gdy masa ostygnie przekładamy do silikonowych pojemników na lód (możemy przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy).

2. Kostka rosołowa (drobiowa 🍗)

Składniki:

  • udko z kurczaka (300 g)
  • warzywa np. seler, cebula, czosnek, por (200 g)
  • zioła np. rozmaryn, pietruszka, tymianek (4 gałązki)
  • sól gruboziarnista (150 g)
  • białe wino (100 g)
  • liść laurowy (1 liść)
  • kolendra (5 nasion)

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka zmielić. Warzywa i świeże zioła drobno posiekać, dodać sól, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone mięso. Zalać dwoma szklankami wody. Całość zagotować, a następnie zredukować płyn. Koncentrat powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Na końcu całość dokładnie zmiksować. Przełożyć do szczelnie zamykanego, wyparzonego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce. Koncentrat bulionu drobiowego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.

Twój komentarz




POKAŻ