INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
01 Luty

Zupa z zielonego groszku i imbiru

  Przepis na aksamitną zupę krem z dodatkiem imbiru. 

  • 50 g oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pora, tylko biała część, pokrojonego na kawałki
  • 20 - 30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry (opcjonalnie)
  • 100 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 350 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 450 g wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 - 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, czosnek, por, imbir, dodać oliwę, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Dusić 7 min/120°C/obr. 1.
  2. Następnie do naczynia miksującego dodać seler, groszek, wodę i 1 łyżeczkę soli. Wlać śmietanę, założyć miarkę, zmiksować 2 min/obr.5-10, stopniowo zwiększając obroty.

Twój komentarz




POKAŻ