INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
18 Luty

Ciasto marchewkowe

Zapraszam do wypróbowania przepisu 😍😋

 

Składniki(blacha ok. 30 cm x 20 cm):

✔️ 300g (4-6 sztuk) marchewek

✔️ 220g (4 sztuki) jaja

✔️ 150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej

✔️ 150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej

✔️ 100g (10 łyżek) oleju rzepakowego

✔️ 200g (kubek) jogurtu naturalnego

✔️ 120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu

✔️ 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia

✔️ 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej

✔️ 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika

✔️ 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu
 

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

 

Składniki na krem:

✔️ 400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego

✔️ 40g (2 łyżki) masła orzechowego

✔️ 1g (szczypta) cynamonu

✔️ 40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu
 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

 

Składniki na posypkę:

✔️ 40g (4 łyżki) nasion słonecznika

✔️ 25g (łyżka) miodu
 

Przygotowanie:

Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.

Twój komentarz




POKAŻ