Placki cukiniowe
- Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie papier posmarować oliwą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i pora, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać cukinię, ponownie rozdrobnić 5 s/obr. 6.
- Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, jajka, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 3.
- Placki nakładać łyżką na blachę zachowując 1 cm odstępy, posypać rozdrobnionym parmezanem. Piec 15-20 min (230°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Dip bazyliowy
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 5.
- Założyć motylek. Wymieszać 1 min/obr. 4. Placki cukiniowe podawać z dipem bazyliowym.
Twój komentarz