INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
04 Luty

Placki cukiniowe z dipem bazyliowym

Nowy przepis na Thermomix! Pyszne placki z dipem twarożkowo-śmietanowym. 

Placki cukiniowe

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 230°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie papier posmarować oliwą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i pora, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać cukinię, ponownie rozdrobnić 5 s/obr. 6.
  4. Dodać masło, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać mąkę, jajka, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 3.
  6. Placki nakładać łyżką na blachę zachowując 1 cm odstępy, posypać rozdrobnionym parmezanem. Piec 15-20 min (230°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Dip bazyliowy

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać twaróg, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 5.
  3. Założyć motylek. Wymieszać 1 min/obr. 4. Placki cukiniowe podawać z dipem bazyliowym.

Twój komentarz




POKAŻ