INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Aleksandrą Rzepecką.

mgr inż. Aleksandra Rzepecka
25 Marz

26 marca Międzynarodowy Dzień Szpinaku

W celu wzbudzania zainteresowania szpinakiem wśród społeczeństwa ze względu na jego wspaniałe właściwości, 26 marca ustanowiono Międzynarodowy Dzień Szpinaku! 🌿🍃

Dlaczego warto go jeść? 🧐

 

Dlaczego warto jeść szpinak?🧐

✔️jest on bogaty w potas, cynk, mangan, magnez i żelazo oraz witaminy, m.in.: kwas foliowy, niacynę, witaminę A, B i C,

✔️może wykazywać pozytywny wpływ na proces widzenia i przeciwdziałać zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez wysoką zawartość beta-karoten, luteiny i ksantyny,

✔️jest przydatny w kontroli masy ciała ze względu na obecność tylakoidu – substancji hamującej trawienie tłuszczów i redukującej apetyt! Aby uzyskać ten efekt, szpinak musi być rozdrobniony i zmiksowany,

✔️wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego, a także niski poziom sodu szpinaku, korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy m.in. poprzez redukcję ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszenia ryzyka zawału i udaru,

✔️obecny w szpinaku koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni (w tym sercowego), a także zapobiega hiperlipidemii,

✔️substancje czynne glikoglicerolipidy zawarte w szpinaku mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze oraz

chronią przed chorobą wieńcową,

✔️epoksyksantofil, neoksantyna i wiolaksantyna zmniejszają aktywność nowotworową, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.🤔‼️

 

‼🤔Co ważne, szpinak zawiera duże ilości soli szczawianowych, dlatego jego większe ilości nie są wskazane❌w kamicy moczowej, chorobach reumatologicznych, dnie moczanowej i chorobie wrzodowej.

Twój komentarz




POKAŻ